Κοραή 79, Βόλος

«Καππαδοκία»

poster

Την  θεατρική παραγωγή του Θεατρικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Καβάλας φιλοξενεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με τη διεύθυνση πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 για 2 παραστάσεις στις 18:30 και στις 20:30 στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Παναγιωτίδη, στο ρόλο της Καππαδοκίας είναι η ηθοποιός Ηλιάνα Παναγιωτούνη. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκών.

Η παράσταση συμπληρώνει ένα θεματικό κύκλο- αφιέρωμα στην Καππαδοκία που σχεδίασε φέτος το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ξεκινώντας με το σεμινάριο Καππαδοκικών χορών,  τον περασμένο Νοέμβριο στον Αλμυρό, συνεχίζοντας  με την εκδήλωση-ομιλία του εκπαιδευτικού-συγγραφέα Συμεών Κοιμίσογλου με θέμα: «Ο ναός των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου στο Μιστί της Καππαδοκίας», που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στον Αλμυρό, στο πλαίσιο της  κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του περιφερειακού τμήματος χορού. Το αφιέρωμα αυτό ολοκληρώνεται  με την προσεχή θεατρική παράσταση, η οποία  απευθύνεται σε όλους τους Βολιώτες και ιδιαίτερα σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τη μακρινή Καππαδοκία και νοιώθουν  τη νοσταλγία του τόπου των παππούδων τους, που ζώντας στην προσφυγική οικογένεια,  από τις παραδόσεις  έμαθαν για τους θρύλους, τα έθιμα και τη γλώσσα τους.  Και ας αγνοούσαν ότι η ιστορία τους έκρυβε μεγαλείο, ότι κατάγονταν από τη «χώρα των Αγίων» και των ακριτών: του Βασιλείου Διγενή, του Ανδρόνικου του Δούκα…

Έκανε χρόνια να συμφιλιωθεί το χτες με το σήμερα αλλά η νέα γενιά Καππαδοκών πρέπει να είναι περήφανη. Οι παππούδες τους είχανε την  πίστη πως η συριά τους κρατούσε από την Ελλάδα. Απόγονοι μιας ράτσας ελληνικής, πέρα για πέρα καθαρής  και αγωνιστικής που πάλεψε τόσο πολύ, δημιούργησε, νίκησε και επιβίωσε. Μιας ράτσας που αποδύθηκε σε έναν ακατάπαυστο αγώνα να κρατήσει μέσα στα βάθη της Μ. Ασίας όλα τα ελληνικά στοιχεία.

Στην παράσταση συμμετέχει και η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Εισιτήρια προπωλούνται στον Δίαυλο (Τοπάλη 14) και στο γραφείο του Λ.Ε.Β. (Κοραή 79, τηλ: 24210-33938)

FacebookTwitterGoogle+Share