Κοραή 79, Βόλος

Έκθεση με χειροποίητες ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες δια χειρός του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

001

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία,  άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλα με μοντέρνες αποτυπώνουν την τέχνη της υφαντικής και του λασέ μακραμέ που εξυφαίνεται  στα εργαστήρια του λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Μια καλή ευκαιρία  για  ευφάνταστα,  διακοσμητικά, χρηστικά  και οικονομικά δωράκια με  γεύση θάλασσας και καλοκαιριού, αγάπης και προσφοράς, από τις μικρές και μεγαλύτερες κυρίες που δοκιμάζονται στο χώρο αυτό ασκώντας τις δεξιότητές τους στις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Υφαντά παντός τύπου, τσάντες, κουρελούδες,  σεμέν, μικρά και μεγαλύτερα, πουγκάκια, θήκες γιαλιών, σουπλά, επιτοίχια πανό και ποικίλα διακοσμητικά. Κεντήματα με την τέχνη του λασέ και του μακραμέ σε ποικίλες εφραμογές, διακοσμητικά, μπουκάλια.

Oι  επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να βρουν όμορφα υφαντά,  διακοσμητικά αντικείμενα, χειροποίητα κοσμήματα, ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό,   που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία  και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες.

Υπενθυμίζεται ότι  το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, πιστό στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού,  συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του αργαλειού, με το εργαστήριο  υφαντικής που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια,    μαζί και του πολύ ενδιαφέροντος για τη δημιουργική απασχόληση εργαστηρίου λασέ και μακραμέ «ο δαντελένιος διάκοσμος», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση, όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στις  διαχρονικές  παραδοσιακές τέχνες, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν.

Παράλληλα, όμως, στοχεύει να δώσει μια πρόταση δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των γυναικών,  με τη σφραγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο  είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται όχι μόνο να μάθουν αργαλειό, αλλά γιατί εκτιμούν αυτά που ακόμη υπάρχουν γύρω τους και θέλουν ν’ αποκτήσουν βιωματική σχέση με το ύφασμα,  που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη ζωή του ανθρώπου.  Το  μεράκι παραμένει ακόμη  ζωντανό για την αναγέννηση αυτής της τέχνης.  Αυτό αποδεικνύει η προσπάθεια του ΛΕΒ, που παρά τις δυσμενείς συγκυρίες,  προτάσσει στους στόχους του τη  συνέχιση αυτής της λειτουργίας με τα εργαστήρια  υφαντικής  και του λασέ και μακραμέ.  Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική. Και το πιο σημαντικό  είναι ότι ανταποκρίνονται σ’ αυτή την καινοτόμα δράση νέοι άνθρωποι, ακόμα και παιδιά.

Η έναρξη λειτουργίας της δημιουργικής αυτής έκθεσης  θα γίνει την Πέμπτη  12 Ιουνίου στις 7.30  το απόγευμα στο εργαστήριο, επί των οδών  Δον Δαλεζίου και Ρ.Φεραίου.

 

FacebookTwitterGoogle+Share