Κοραή 79, Βόλος

Το Λύκειο αθλοθέτησε για δεύτερη χρονιά το ετήσιο βραβείο «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» αφιερωμένο στα νιάτα του Λυκείου

20171111_202951

To Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τίμησε συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες,  τους δωρητές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των  εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χθες, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 μετά τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά,  προσφέρθηκε  κατά τα καθιερωμένα, λιτή δεξίωση καφέ στο σπίτι του ΛΕΒ (Κοραή 79).

Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 11 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα στον ίδιο χώρο (ΛΕΒ) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απονομής του ετήσιου βραβείου  «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» στην χορεύτρια του ΛΕΒ, Βασιλική Οικονόμου, που αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις,  εισαγόμενη πρώτη κατά σειρά σε ολόκληρο το Ν. Μαγνησίας. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά  θέσπιση του βραβείου «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» που αποφάσισε πέρυσι το διοικητικό συμβούλιο του   Λυκείου  των Ελληνίδων Βόλου,  αποδεχόμενο σχετική πρόταση  του επίτιμου μέλους του, του βολιώτη Γιώργου Γκέκου,  ομότιμου  καθηγητή  του Πολυτεχνείου Ζυρίχης και  έγκριτου  μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας, να απονέμεται ετήσιο συμβολικό βραβείο  σε μαθήτρια Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου  της περιοχής μας που αρίστευσε σε πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα και  συμμετέχει στις δραστηριότητες του σωματείου  μας.

Το βραβείο της ονομαστικής εύφημης μνείας, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο  ύψους 1.000 ευρώ,  το οποίο χορηγεί για το σκοπό αυτό  ο Γ. Γκέκος στη μνήμη της μητέρας του, Μαρίας Μαύρου-Γκέκου, πολύτιμης συνεργάτιδος του Λ.Ε.Β. στη διάρκεια του 1948-1963.

IMG_9577Στην προχθεσινή πολύ ζεστή εκδήλωση,  παρουσία φίλων και συντελεστών της εκπαίδευσης και του ΛΕΒ, η πρόεδρος Μαρία Σπανού παρουσίασε το ιστορικό αυτής της αθλοθέτησης,  που είναι η προαγωγή της μόρφωσης καθώς επίσης και η προσήλωση των νέων στις αξίες της νεότερης ελληνικής κληρονομιάς, που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με σεβασμό και προσήλωση υπηρετεί από το 1920, καθώς επίσης  στην προσωπικότητα και την προσφορά της Μαρίας Μαύρου –Γκέκου.  Ο κ. Γκέκος αναφερόμενος στο σωματείο και στις δικές του μνήμες της παιδικής του ηλικίας  χάρη της μητέρας του που εργαζόταν για τους σκοπούς του ΛΕΒ, επισήμανε  τους στόχους για  τη θέσπιση αυτού του συμβολικού βραβείου. Προσέθεσε    ακόμη «ότι η κοινωνία θα πρέπει να ενισχύει κάθε καλή προσπάθεια που κάνουν οι νέοι στο ξεκίνημα της ζωής τους στον τομέα της ακαδημαϊκής μόρφωσής τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση γίνεται  τώρα από τον ίδιο και το Λύκειο» και επέδωσε την εύφημο μνεία μαζί με το χρηματικό έπαθλο στην Βασιλική Οικονόμου, ευχόμενος η ζωή της να είναι γεμάτη από επιτυχίες.

Ανταπαντώντας η βραβευόμενη ευχαρίστησε με θερμά λόγια τόσο τον κ. Γκέκο για την εξαιρετική πρωτοβουλία του που αποτελεί δείγμα ενθάρρυνσης των νέων όσο και το Λύκειο που της πρόσφερε πολύ δημιουργικά ερεθίσματα στην έως τώρα διαδρομή της για να μπορεί να ξεχωρίζει την ποιότητα της κάθε μέρας στο μάθημα χορού, αφού, όπως είπε «πέρα από τα βήματα του χορού που διδάχθηκα, έμαθα από τους δασκάλους μου τον σεβασμό και τη συνεργασία, αξίες σημαντικές για κάθε άνθρωπο. Κάθε μάθημα χορού, ήταν για μένα ένα μάθημα πολιτισμού, ενώ χάρη στη βράβευσή μου έμαθα για το έργο και τη γενναιοδωρία της Μαρίας Μαύρου-Γκέκου». Ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά τους δασκάλους της, Άννα Κουτσελίνη, Θανάση Μπέα και Γιάννη Πραντσίδη. Στη συνέχεια,  η έφορος χορού, Άννα Κουτσελίνη, πρώτη δασκάλα της χορού, δεν έκρυψε την συγκίνησή της και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από την εποχή που της δίδασκε χορό: «Όταν η Βασιλική ήταν πιο μικρή, σκάρωσε μία ζωγραφιά, θέλοντας να με ευχαριστήσει για όσα μάθαινε κοντά μας. «Σας ευχαριστώ που κάνετε τις Τετάρτες τόσο όμορφες», είχε γράψει χαρακτηριστικά. Τα χρόνια πέρασαν από τότε και νιώθω υπερηφάνεια που βλέπω τα παιδιά που είχαμε κοντά μας να μεγαλώνουν και να προοδεύουν στη ζωή μας». Στη συνέχεια,  ο επικεφαλής δάσκαλος χορού των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ, Γιάννης Πραντσίδης εξήρε τη μεγάλη επιτυχία της Βασιλικής ευχόμενος συνεχείς επιτυχίες και στο μέλλον, ενώ εξέφρασε την χαρά  του για το βραβείο που αθλοθέτησε το ΛΕΒ, ευχαριστώντας τον κ. Γκέκο για την χορηγία του.

Παράλληλα,  απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης,   ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας- κ.  Σωκράτης Σαβελίδης, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου- κ. Αρετή Τζανετοπούλου και ο Διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου- κ. Πασχάλης Δήμου. Όλοι τους από την πλευρά τους μίλησαν με κολακευτικά λόγια για το ήθος και τις επιδόσεις της  διακρινόμενης, το ρόλο των γονιών της και των δασκάλων της,  εξαίροντας παράλληλα το έργο του Λυκείου των Ελληνίδων, την πρωτοβουλία του Γ. Γκέκου,  τις αξίες της αριστείας και της σωστής παρεχόμενης εκπαίδευσης και στις τρεις βαθμίδες.

Υπενθυμίζεται ότι με το βραβείο αυτό θα τιμάται ετησίως η  μνήμη της Μαρίας Γκέκου. Μιας γενναιόδωρης  και γεμάτη  ευαισθησίες γυναίκας, που εκτός από την ιδιότητα της αφοσιωμένης συζύγου, μητέρας και νοικοκυράς, εκτός  από την  πλούσια  σε εμπειρίες εθελοντική προσφορά της ευτύχησε να έχει και μια άλλη διαδρομή: Aυτή της  έντονης κοινωνικοποίησής της με σημαντική αλτρουιστική δράση και  με κορωνίδα το πλούσιο έργο της στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, σε μια εποχή που η δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των γυναικών, η άγρυπνη φροντίδα για τα παιδιά και το ελληνικό τους μέλλον αποτελούσαν τις ακάματες δράσεις του ιστορικού σωματείου, συμπορευόμενο με τις ανακτημένες, για πρώτη φορά τότε,   αξίες της ελληνικής παράδοσης. 

Βιογραφικό Γιώργου Γκέκου: Ο κ. Γ. Γκέκος γεννήθηκε στον Βόλο από γονείς Βολιώτες με ρίζες στο Πήλιο. Σπούδασε στη Λωζάννη και τη Ζυρίχη, όπου έλαβε από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της πόλης το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού με κατεύθυνση την ηλεκτρονική. Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε με τη φυσική των ημιαγωγών και τις κβαντικές ιδιότητες των ακτίνων λέιζερ. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε σε επιστημονικές συνεργασίες με ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια και βιομηχανίες για θέματα εφαρμοσμένης φυσικής των λέιζερ. Ίδρυσε την πρώτη ερευνητική ομάδα τεχνολογίας ημιαγωγών λέιζερ του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, γεγονός που αναγνωρίστηκε από το ελβετικό κράτος, το οποίο τον τίμησε με το αργυρούν μετάλλιο για την επιστημονική του έρευνα. Με την ιδιότητα του υφηγητή από το 1973 και του καθηγητή από το 1984 δίδαξε στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης και σε πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής επί σειρά ετών οπτική-ηλεκτρονική, φυσική και εφαρμογές ημιαγωγών στοιχείων. Με την ομάδα του εργάστηκε σε διεθνή προγράμματα έρευνας για την ανάπτυξη, μέσω της μικρο- και νανοτεχνολογίας, και την εφαρμογή ολοκληρωμένων οπτικο-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνίες μεγάλου εύρους φάσματος. Σχεδίασε και εγκατέστησε στην Ελβετία το 1979 σε συνεργασία με την ελβετική βιομηχανία την πρώτη ευρωπαϊκή ζεύξη με οπτικές ίνες για την μεταφορά προγραμμάτων τηλεοράσεως. Από το 1985 ως το 1995 επικεντρώθηκε και σε προγράμματα διδασκαλίας και έρευνας σε χώρες υπό ανάπτυξη σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική, όπου συνέβαλε στην δημιουργία εργαστηρίων για εφαρμογές ακτίνων λέιζερ. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 επικεντρώθηκε σε ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των φωτονικών κυκλωμάτων. Προσκαλείται συχνά στην Ελλάδα για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει συγγράψει 150 επιστημονικά άρθρα, για τα οποία έγιναν ως σήμερα 2500 αναφορές. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, μέλος και επίτιμο μέλος διαφόρων συλλόγων και διοικητικών συμβουλίων. Εκτός από αυτές τις επιστημονικές του δραστηριότητες χόμπι του είναι θέματα ιστορίας, ελληνισμού της διασποράς, αρχαιολογίας και φιλολογίας. Στο πλαίσιο αυτού, σχετικά πρόσφατα είχε την επιμέλεια του βιβλίου «Έλληνες στη Ζυρίχη: Πτυχές της ελληνικής παρουσίας από το 1950» (εκδ. Παρισιάνου, 2014)  και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Griechische Präsenz an der ETH Zürich», που αφορά στη διαδρομή του παγκοσμίου φήμης  ελβετικού Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη,  (εκδ. Παρισιάνου, 2016). Στην έκδοση αυτή αποτυπώνεται η ελληνική φοιτητική παρουσία καθώς και το  ερευνητικό και διδακτικό έργο των Ελληνίδων και Ελλήνων, που έδρασαν ή δρουν στο ΕΤΗ.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share