Κοραή 79, Βόλος

Χόρεψε εσύ ψυχούλα μου, για να σε καμαρώσω …… Εκδήλωση των παιδικών χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, την Δευτέρα 18 Ιουνίου στο Δημοτικό θέατρο της N. Ιωνίας

likio summer2 18.eps

Την ετήσια παράσταση των μαθητικών  χορευτικών τμημάτων του, παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου την Δευτέρα 18 Ιουνίου στο θερινό θέατρο της Ν. Ιωνίας,  αφιερωμένη στην παραδειγματική περίπτωση του χορού που φωτίζει την θεώρηση της  σχέσης σώματος και ψυχής. Η σπουδαιότητα του χορού και συγκεκριμένα του παραδοσιακού  ως δράση απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών συμβάλλει  στην ανάπτυξη και την εδραίωση συναισθημάτων και αξιών που διαπνέουν τα  κοινωνικά γεγονότα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Λ.Ε.Β, που  για περισσότερα από πενήντα χρόνια   δίδαξε τους ελληνικούς χορούς σε χιλιάδες παιδιά της πόλης μας,  έχει καταγράψει  στοιχεία που διαπιστώνουν την ιδιαίτερη σχέση των παιδιών με τους παραδοσιακούς χορούς ως έκφραση μιας πρωταρχικής, αυθεντικής σχέσης με την φύση και την κοινωνία. Στα χορευτικά βήματα, στον κύκλο του χορού με τα χέρια πιασμένα, τα παιδιά ενθαρρύνονται και επικοινωνούν, καταργούν συναισθήματα  φόβου και ντροπής. 

Ο χορός κέρδισε και κερδίζει όλο και περισσότερο  το ενδιαφέρον των  παιδιών, γεγονός που διαπιστώνουν οι γονείς  που ένθερμα υποστηρίζουν την επιλογή τους επηρεασμένοι από την χαρά, την λαχτάρα, το χαμόγελο και την ευχαρίστηση  των παιδιών, όταν τελειώνουν το μάθημα του χορού  η πιο πολύ όταν  εμφανίζονται σε παραστάσεις φορώντας τις παραδοσιακές  φορεσιές.

Συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να καμαρώσουν τους μικρούς χορευτές σε χορούς περιοχών: Επτανήσων, Θράκης, Βλάχων Προσοτσάνης, Ανατολικής Ρωμυλίας, Κρήτης, Μακεδονίας με την  επιμέλεια των δασκάλων τους Πραντσίδη Γιάννη, Μπέα Θανάση και Ιωάννου Αντιγόνης.

DSC_0222Την περίφημη παιδική χορευτική  ομάδα  «Σαρακατσανάκια» του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων φιλοξενεί το ΛΕΒ από τις 16-18  Ιουνίου στην περιοχή μας. Στη διάρκεια τις παραμονής τους θα  εμφανιστούν σε δυο εκδηλώσεις: στην εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του Λ.Ε.Β.,   η οποία οργανώνεται με την αμέριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού, την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 21.00  και με ελεύθερη είσοδο  και την Δευτέρα 18 Ιουνίου  με την υποστήριξη της  Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου,  στο θερινό θέατρο της Ν. Ιωνίας στις 20.00 με γενική είσοδο   3  €.  Πληροφορίες για κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 2421033938 και 6947945613.

Το παιδικό χορευτικό τμήμα εμφανίσεων «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΚΙΑ» αποτελούμενο από παιδιά 5-11 ετών με επιδόσεις και εμφανίσεις υψηλού επιπέδου ιδρύθηκε το 1974. Το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων, είναι το αρχαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Ιδρύθηκε το 1921 και ανέπτυξε έκτοτε πολυσχιδή δράση. Κύριος σκοπός του είναι η διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, κυρίως στην έκφανση των χορών. Διατηρεί ακόμα ιματιοθήκη με πολύτιμες αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες, μουσειακής αξίας, καθώς επίσης και με πολλά άλλα πιστά αντίγραφα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο κτίριο, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων λειτουργεί σχολή εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην οποία φοιτούν παιδιά κάθε ηλικίας. Η μεγάλη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων έχει λάβει μέρος σε ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Σε όλη τη μακρόχρονη πορεία του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην προαγωγή και διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share