Κοραή 79, Βόλος

Το Λύκειο αθλοθέτησε για τρίτη χρονιά το ετήσιο βραβείο «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» αφιερωμένο στα νιάτα του Λυκείου

vravefsi

20181013_210657 (1)Προχθές, το  Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Β΄ του κτηρίου Ματσάγγου (2ος όροφος)  -Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής του ετήσιου βραβείου  «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» στις  χορεύτριες του ΛΕΒ, Σπυριδούλα Θάνου και Νικολία Μπλέτσα που τηρούσαν εξίσου τις προϋποθέσεις επίδοσης αυτής της διάκρισης. Ήταν η τρίτη  κατά σειρά  θέσπιση του βραβείου «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» που αποφάσισε πρόπερσι ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του   Λυκείου  των Ελληνίδων Βόλου,  αποδεχόμενο σχετική πρόταση  του επίτιμου μέλους του, του βολιώτη Γιώργου Γκέκου,  ομότιμου  καθηγητή  του Πολυτεχνείου Ζυρίχης και  έγκριτου  μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας.

Το βραβείο της ονομαστικής εύφημης μνείας, συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό έπαθλο ,  το οποίο χορηγεί για το σκοπό αυτό  ο Γ. Γκέκος στη μνήμη της μητέρας του, Μαρίας Μαύρου-Γκέκου, πολύτιμης συνεργάτιδος του Λ.Ε.Β. στη διάρκεια του 1948-1963.

Στην προχθεσινή πολύ ζεστή εκδήλωση,  παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ, φίλων,  συντελεστών της εκπαίδευσης και μελών της λυκειακής χορευτικής ομάδας, η πρόεδρος Μαρία Σπανού παρουσίασε το ιστορικό αυτής της αθλοθέτησης,  που είναι η προαγωγή της μόρφωσης και η προσήλωση των νέων στις αξίες της νεότερης ελληνικής κληρονομιάς, που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με σεβασμό και προσήλωση υπηρετεί από το 1920, αναφερόμενη παράλληλα   στην προσωπικότητα και την προσφορά της Μαρίας Μαύρου –Γκέκου, προβάλλοντας για το σκοπό αυτό το σχετικό 25λεπτο βίντεο που είχε ετοιμαστεί,   εξιστορώντας τη διαδρομή και την προσφορά της.

 Ο κ. Γκέκος αναφερόμενος στο σωματείο και στις δικές του μνήμες της παιδικής του ηλικίας  χάρη της μητέρας του που εργαζόταν για τους σκοπούς του ΛΕΒ, επισήμανε  τους στόχους της  θέσπισης του συμβολικού βραβείου και απευθυνόμενος στους νέους αναφέρθηκε- βάσει των επιστημονικών του ενδιαφερόντων- στις νέες τεχνολογίες που παρέχει η εποχή για την έρευνα και στις ανατροπές που αναμένονται να επιφέρουν στη ζωή μας. Προσέθεσε    ακόμη «ότι η κοινωνία θα πρέπει να ενισχύει κάθε καλή προσπάθεια που κάνουν οι νέοι στο ξεκίνημα της ζωής τους στον τομέα της ακαδημαϊκής μόρφωσής τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση γίνεται  τώρα από τον ίδιο και το Λύκειο» και επέδωσε μαζί με την πρόεδρο την εύφημο μνεία μαζί με το χρηματικό έπαθλο στις προαναφερόμενες φοιτήτριες, ευχόμενος η ζωή της να είναι γεμάτη από επιτυχίες.

Ανταπαντώντας οι βραβευόμενες ευχαρίστησαν με θερμά λόγια τόσο τον κ. Γκέκο για την εξαιρετική πρωτοβουλία του που αποτελεί δείγμα ενθάρρυνσης των νέων όσο και το Λύκειο που τους πρόσφερε πολύ δημιουργικά ερεθίσματα στην έως τώρα διαδρομή τους για να μπορεί να ξεχωρίζουν  την ποιότητα της κάθε μέρας στο μάθημα χορού. Ευχαρίστησαν επίσης ονομαστικά τους δασκάλους της, Άννα Κουτσελίνη, Θανάση Μπέα και Γιάννη Πραντσίδη. Στη συνέχεια,  η έφορος χορού, Άννα Κουτσελίνη, αναφέρθηκε σε διάφορα στιγμιότυπα από το πέρασμα των κοριτσιών στις ομάδες χορού, όπως και ο δάσκαλος κ. Θ. Μπέας  εξήρε τη συμμετοχή τους  στις ομάδες χορού  και ευχήθηκε  συνεχείς επιτυχίες και στο μέλλον.

Παράλληλα,  η κ. Αρετή Τζανετοπούλου -Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, εκπροσωπώντας  τον διευθυντή  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας- κ.  Σωκράτη  Σαβελίδη μίλησε  με κολακευτικά λόγια για το ήθος και τις επιδόσεις των διακρινομένων μαθητριών,   το ρόλο των γονιών τους και των δασκάλων τους,  εξαίροντας παράλληλα το έργο του Λυκείου των Ελληνίδων, την πρωτοβουλία του Γ. Γκέκου,  τις αξίες της αριστείας και της σωστής παρεχόμενης εκπαίδευσης και στις τρεις βαθμίδες.

Υπενθυμίζεται ότι με το βραβείο αυτό θα τιμάται ετησίως η  μνήμη της Μαρίας Γκέκου. Μιας γενναιόδωρης  και γεμάτη  ευαισθησίες γυναίκας, που εκτός από την ιδιότητα της αφοσιωμένης συζύγου, μητέρας και νοικοκυράς, εκτός  από την  πλούσια  σε εμπειρίες εθελοντική προσφορά της ευτύχησε να έχει και μια άλλη διαδρομή: Aυτή της  έντονης κοινωνικοποίησής της με σημαντική αλτρουιστική δράση και  με κορωνίδα το πλούσιο έργο της στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, σε μια εποχή που η δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των γυναικών, η άγρυπνη φροντίδα για τα παιδιά και το ελληνικό τους μέλλον αποτελούσαν τις ακάματες δράσεις του ιστορικού σωματείου, συμπορευόμενο με τις ανακτημένες, για πρώτη φορά τότε,   αξίες της ελληνικής παράδοσης. 

Βιογραφικό Γιώργου Γκέκου: Βιογραφικό Γ. Γκέκου: O Γ. Γκέκος γεννήθηκε στον Βόλο από γονείς Βολιώτες. Σπούδασε στη Λωζάννη και τη Ζυρίχη, όπου έλαβε από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της πόλης το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε με κβαντικές ιδιότητες των ακτίνων λέιζερ. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε σε ερευνητικά προγράμματα  για θέματα εφαρμοσμένης φυσικής των λέιζερ. Ίδρυσε την πρώτη ερευνητική ομάδα τεχνολογίας ημιαγωγών λέιζερ του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Υφηγητής από το 1973 και τιτλούχος καθηγητής από το 1984 δίδαξε στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης και σε ξένα πανεπιστήμια οπτική-ηλεκτρονική και εφαρμογές της. Εργάστηκε σε διεθνή προγράμματα έρευνας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οπτικο-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνίες μεγάλου εύρους φάσματος. Σχεδίασε και εγκατέστησε στην Ελβετία  σε συνεργασία με την βιομηχανία την πρώτη ευρωπαϊκή ζεύξη με οπτικές ίνες για την μεταφορά προγραμμάτων τηλεοράσεως (1979). Από το 1985 ως το 1995 επικεντρώθηκε και σε προγράμματα διδασκαλίας και έρευνας σε χώρες υπό ανάπτυξη σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 επικεντρώθηκε σε ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των φωτονικών κυκλωμάτων. Προσκαλείται συχνά στην Ελλάδα για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει συγγράψει 150 επιστημονικά άρθρα, για τα οποία έγιναν ως σήμερα πάνω από 2700 αναφορές. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ), επιστημονικός σύμβουλος, μέλος και επίτιμο μέλος διαφόρων οργανισμών. Εκτός από τις δραστηριότητες στη κβαντική ηλεκτρονική,  χόμπι του είναι θέματα ιστορίας και ελληνισμού της διασποράς. Ερευνά τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ελβετία και πτυχές του ελβετικού φιλελληνισμού που είχαν σημαντική επίδραση στην ελληνική ιστορία. 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share