Κοραή 79, Βόλος

Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου Ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός

DSC_0053

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΌΣΜΟΣΜε πολύ κόσμο και εορταστική διάθεση έγιναν το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαρτίου τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά), η οποία πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.).

Με αυτή την έκθεση υλοποιείται η πρώτη απόπειρα να παρουσιαστούν στο Μουσείο της Πόλης τεκμήρια από την εξέλιξη της μόδας στην πόλη μας κατά τον 20ό αιώνα. Οδηγός σ’ αυτή την πορεία είναι οι συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, αλλά και οι πολυάριθμες προσφορές των κατοίκων του Βόλου για το σκοπό αυτό. Ο Βόλος ως πολυπολιτισμική εμπορική πόλη είχε από την ίδρυσή του στενή επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Οι κάτοικοί του γνώρισαν τις τάσεις της δυτικής μόδας και τις αφομοίωσαν στην καθημερινότητά τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το παραδοσιακό ένδυμα.κατά την ξενάγηση 3

Μέλη και Φίλοι των δυο διοργανωτών, φιλότεχνοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών  φορέων της πόλης καθώς και πολύς κόσμος «πλημμύρισαν» στην κυριολεξία τους φιλόξενους χώρους του Μουσείου  για να απολαύσουν μια πολύ ωραία έκθεση, καλοστημένη, πλούσια και τεκμηριωμένη.  Η έκθεση περιλαμβάνει 85 τουαλέτες και ενδυματικά σύνολα, 60 ρόμπες, νυχτικά κι εσώρουχα, περισσότερα από 50 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες και 250 περίπου συνοδευτικά του ντυσίματος (καπέλα, γραβάτες, βεντάλιες, γάντια), όπου συνυπάρχουν δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, ακριβά ενδύματα δηλωτικά της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της βολιώτικης κοινωνίας, προϊόντα ντόπιων επαγγελματιών που διακρίθηκαν στον σχεδιασμό, κατασκευή κι εμπορία ειδών ένδυσης, φορέματα για επίσημες εξόδους αλλά και απλούστερα καθημερινά, ρούχα κάθε κοινωνικής τάξης ενδεικτικά της προσαρμογής στη μόδα κάθε εποχής του ευρύτερου κοινού.

κατά την ξενάγηση 1Είναι η δεύτερη στη συνέχεια περιοδική έκθεση, που αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου της Πόλης και η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου και της περιοχής.

Η περιήγηση ξεκινά με γυναικεία ρούχα σε «γαλλικό» ύφος των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, προχωρά στα «συντηρητικά» των δυο πρώτων δεκαετιών του 20ού, εστιάζοντας σ’ εκείνα της «τζαζ περιόδου» του μεσοπολέμου. Ακολουθούν τα μονόχρωμα σκούρα, υπαγορευμένα από τις συνθήκες της δεκαετίας του ’40 σε αντιδιαστολή με τα κομψά της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60. Στο τέλος της διαδρομής, ρούχα σε λιτές γραμμές και έθνικ, επηρεασμένα από την παράδοση για το ‘70 και με μια δόση υπερβολής για το ‘80, όπως επίσης, και των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα με αναφορές σ’ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Εμβόλιμα παρουσιάζονται επιλογές από το αντρικό ντύσιμο της περιόδου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, δημιουργίες της οποίας είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις και στους δυο ορόφους του Μουσείου.Δ. Αγορά

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα της προϊσταμένης της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών, κ. Αίγλης Δημόγλου, ακολούθησε χαιρετισμός από την εκπρόσωπο του Δήμου Βόλου, Πρόεδρο της Κ.Ε.Κ.Π.Α -Δ.Ι.ΕΚ κ. Σοφία Χάλαρη, και στη συνέχεια η Πρόεδρος του Λ.Ε.Β κ. Μαρία Σπανού μίλησε για το περιεχόμενο της έκθεσης. Την εκδήλωση έκλεισε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς εποχής, που οργάνωσε το  Λ.Ε.Β., προσφέροντας χαρά και συγκίνηση στους παραβρισκόμενους. Συντελεστές: Κασσιανή Αμυγδαλίτση στο πιάνο και στο τραγούδι και στους χορούς,  Βάσω Τηλιοπούλου,  Αντώνης Στάμος,  Βασίλης Σπανός, Αρετή και Μαρία Κατσαγεωργίου.μουσικοχορευτικό event 2

Επίσης, με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου προς το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την εν γένει συμμετοχή του στην έκθεση, κυκλοφόρησε  κατάλογος – βιβλίο 88 σελίδων με σύγχρονη και πρωτότυπη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων, κυρίως,  από τη συλλογή του Λ.Ε.Β, αλλά και από την προσφορά εν είδη δανείων για το σκοπό της έκθεσης και άλλων ενδυμάτων από παλιές βολιώτικες οικογένειες.

Η έκθεση «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2421029878 και 2421033938.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share