Κοραή 79, Βόλος

Λαμπρό αφιέρωμα στις ελληνικές φορεσιές και στην 60χρονη πορεία της ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

IMGL1076s

IMGL0368sΜια μαγευτική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της παράδοσης την Τετάρτη 25 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης σε ειδική εκδήλωση- αφιέρωμα  στη συλλογή  της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και στην εξηντάχρονη πορεία της.

Στο λιτό αυτό αφιέρωμα παρουσιάστηκαν «ωραίαι και πλούσιαι ελληνικαί ενδυμασίαι» αποτελώντας  τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης και γνωριμίας του ευρύτερου   κοινού με τον τρόπο ενδυμασίας των Ελλήνων  πολλά χρόνια πριν, αφού όπως είναι γνωστό,  οι παραδοσιακές φορεσιές άρχισαν να διαμορφώνονται κατά τα μέσα του 18ου αιώνα και επέζησαν χρηστικά μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βεβαίως  σε κάποιες περιοχές, οι  ανδρικές φορεσιές,  που ήταν πάντα πιο απλές, εγκαταλείφθηκαν πρώτες.

Οι ελληνικές λαϊκές φορεσιές, αξιοθαύμαστες και εντυπωσιακές, αποτελούν δημιουργίες της έμφυτης ανάγκης του ανθρώπου να στολίσει ό,τι καλύπτει το σώμα του. Τέχνη άξια θαυμασμού, καλαίσθητη, τολμηρή, εμπνευσμένη και επιβλητική αναγνωρίζεται για τον   περίτεχνο διακοσμητικό πλούτο και την ποικιλότητά της. Το κλίμα, η γεωγραφική θέση, οι πηγές πρώτων υλών, τα ήθη, τα έθιμα, το εμπόριο, η μόνιμη και εποχική μετανάστευση είναι μερικοί  παράγοντες που επηρέασαν την ενδυμασία,  η οποία βεβαίως δέχτηκε και άλλου είδους επιδράσεις όπως η φαντασία, η προσωπική γυναικεία  αίσθηση του ωραίου και του ταιριαστού. Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μια αφάνταστη ποικιλία,  ώστε σε κάθε επαρχία, κάθε πόλη, κάθε χωριό να συνυπάρχουν δύο ή και περισσότερες παραλλαγές με ανεξάντλητες  θεματικές,  όπως η ποικιλία στα σχέδια, στα θέματα, στους συμβολισμούς, στις τεχνικές επεξεργασίας, στις επιρροές της, στους στολισμούς κ.ά.Σκιάθος

Μέρος αυτής της ποικιλόμορφης δημιουργίας, γυναικείες-ανδρικές και παιδικές φορεσιές από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, που πλέον αποτελούν μουσειακά-έργα τέχνης, ζωντάνεψαν προχθές με εντυπωσιακό τρόπο. Το κοινό κατασυγκινημένο καμάρωσε   αυτούς τους «θησαυρούς»,  που έδωσαν περίσσια χάρη και αέρα στην περπατησιά των 43 νέων, χορευτριών και χορευτών  του Λ.Ε.Β. που φόρεσαν  αυτά τα μοναδικά στην αυθεντικότητά τους και ομορφιά ρούχα, από τη  τοπική λυκειακή συλλογή.  Είναι γνωστό ότι ο θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων  υπήρξε πρωτοπόρος στη διάσωση και την ανάδειξη της λαϊκής  παράδοσης στην Ελλάδα. Έτσι πέρα από την καταγραφή  των  χορών και των  τραγουδιών, των ηθών και των εθίμων ασχολήθηκε συστηματικά με τη συλλογή και τη μελέτη των ενδυμασιών, διαπιστώνοντας την πολυδιάστατη αξία τους.

Την παρουσίαση σ’ αυτό το ταξίδι,  στην άυλη  και υλική  πολιτιστική  μας κληρονομιά  έκανε η έφορος χορού Άννα Κουτσελίνη, που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης,  δίνοντας στοιχεία της κάθε φορεσιάς ως προς την προέλευση και τον τρόπο της απόκτησής της. Με αυτό τον τρόπο έγινε τιμητική αναφορά και σε όλους εκείνους που δώρισαν    τις παρουσιαζόμενες φορεσιές στο Λ.Ε.Β.  από την αρχή της συγκρότησης της Ιματιοθήκης έως και πρόσφατα  (Γεώργιος Πιτσιώρης, Κυριάκος Βανέζης, Κάκια Μπουκή, Τάνια Παπαδημητρίου, Ρίτα Τζάνου-Βeau Bovy, Nίκος Χατζηνικολάου, Γεώργιος Σκρέτας, Ελένη Κωσταρά κ.ά.).

IMGL0332sΓια τους δωρητές,  τη διαδρομή της 60χρονης Ιματιοθήκης και τις δυσκολίες της συγκρότησης της συλλογής, έκανε λόγο- πιο  πριν- στην ομιλία της η Γ. Έφορος Ιματιοθήκης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Άσπα Καπουρνιώτη, η οποία κατά τη μακραίωνη διαδρομή  της έχει να επιδείξει πολύτιμο έργο και προσφορά στον τομέα αυτό. Άλλωστε η εκδήλωση αποτελούσε συμβολικό αφιέρωμα τιμής και προς την ίδια, όπως είπε η πρόεδρος του ΛΕΒ Μαρία Σπανού επισημαίνοντας,  ότι «η περιήγηση αυτή με οδηγό το φως και την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις φορεσιές της, στοχεύει στο να   συγκεντρώσουμε  το βλέμμα σας  πάνω σε αυτές τις φορεσιές, που είναι ταυτόχρονα οι ταυτότητές μας, τα καλά ρούχα της ψυχής μας». Για την «αυθεντικότητα των φορεσιών ως τεκμήρια του πανάρχαιου πολιτισμού μας και ως  έργα τέχνης του ελληνορθόδοξου  πολιτισμού που διασώζει με μοναδικό τρόπο το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στην 100χρονη σχεδόν διαδρομή του»  μίλησε,  κλείνοντας την εκδήλωση,  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος τονίζοντας επίσης, μεταξύ άλλων,  πως «η ομορφιά έσωσε και θα σώσει τον κόσμο».IMGL0355s

Οι φορεσιές παρουσιάστηκαν  με τη βοήθεια της χορευτικής ομάδας και την ενδυματολογική επιμέλεια της Εφορείας Ιματιοθήκης (Καπουρνιώτη Άσπα – Γενική Έφορος, Δουλκέρογλου Κατερίνα, Κουτσελίνη Άννα, Τσιμπούκη Μάρω, Τράκη Βασιλική, Τόπα Ελένη,  Τέση Άνθη,  Βάσω Πραντσίδου)  και άλλων εθελοντριών. Έγινε ακόμη τιμητική ευχαριστήρια αναφορά από την κ. Καπουρνιώτη τόσο στον Νίκο Τσιμπλάκη, παλιό συλλέκτη και ερευνητή όσο και στη Γεωργία Βαγενά, φίλη και μέλος του Λ.Ε.Β.  για την έμπρακτη συμπαράστασή τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γ. Καλτσογιάννης, πρόεδροι και μέλη φορέων, σύσσωμο σχεδόν το συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας καθώς και προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας.  Οι χορευτές (μικροί και μεγάλοι) που συμμετείχαν στην εν λόγω παρουσίαση από τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού είναι: Μαρία  Κατσαγεωργίου,  Περικλής Μάρας, Καλιόπη Ασλάνογλου, Δήμητρα Καλομοίρη, Ευγενία Τσάμη, Θανάσης Μπαράκος,  Aλεξάνδρα Κάππα,  Aγγελική  Μελαχροινού, Mαρία Καραβασίλη,  Κυριακή Οικονόμου, Βασιλική Αγγελή, Mαρία Μιλιλή, Γιώργος Αλεξανδρής Nικολία Μπλέτσα,  Iωάννα Χατζούλη,  Κώστας Χατζηθεοδώρου, Στέλλα ΚαστελιανάκηΣτέλλα Κουτρουμάνου, Κώστας Τσιμπούκης, Δαυίδα Πανταζή,  Έλσα Τριχιά, Σταυρούλα Τσαρτσάρη, Χάρης Μιχαηλίδης, Xριστίνα Καλέτση,  Σωκράτης Μητρογώγος,   Ειρήνη Καραδήμου,  Ιάσων Λάππας,  Nικολέτα Δήμου,   Φιλίτσα Μπλέτσα, Βαγγέλης Παλιούρας, Kατερίνα Γιαννίτση, Γιώργος Βατσάκης,   Μαρία Κουτσορεβύθη, Γεωργία Πετροπούλου,  Aρετή Κατσαγεωργίου, Χρήστος ΑναγνώστουΚατερίνα Καλομοίρη, Ιωάννα Σκοπελίτη, Κωνσταντίνα Πρασσά,  Χαρά Αρβανιτοπούλου,  Kατερίνα Ρηγογιάννη,  Γιάννης Καραολιάς, Χαρίδημος  Γεωργουσάκης.

IMGL0494sIMGL0386sIMGL0536sIMGL0577sIMGL0436sIMGL0494sIMGL0512sΣκόπελοςΣαρακατσάνα Θεσσαλίας, Τσολιάς

FacebookTwitterGoogle+Share