Κοραή 79, Βόλος

Εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκαιρο χαρακτήρα που εφαρμόζονται εποχιακά

Alexandrakis

1.  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε» είναι ένα  νέο σχετικά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2015, ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του στρατιώτη – ζωγράφου Αλέξανδρου  Αλεξανδράκη ζωντανεύουν και μας προσφέρουν ένα μάθημα ιστορίας και ιστορίας της τέχνης, μια διαφορετική σκοπιά για να δούμε τον πόλεμο του 1940.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού  – Γυμνασίου – Λυκείου, προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο και σκοπό έχει να τους προσεγγίσει με το συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.  διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής. Επιμέρους στόχοι του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον ζωγράφο Αλ. Αλεξανδράκη, τον "Όμηρο" του έπους του '40, όπως αποκαλείται, αφού με τα έργα του, εξιστόρησε τον πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο. Επίσης τα παιδιά να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και το θάνατο, που αυτές επέφεραν. Να γνωρίσουν τη συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στον πόλεμο του 1940 και τον κοινωνικό ρόλο που διαδραμάτισε στην περίοδο την Κατοχής. Να ευαισθητοποιηθούν, να συνεργαστούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία μέσα στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

2. «Να τα πούμε;» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος,  που ήδη  υλοποιεί το Λύκειο  των Ελληνίδων από το 2014,  για την περίοδο του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μουσειοπαιδαγωγικό ε.π.  με ένα επίκαιρο θέμα,  τα κάλαντα, αυτού του πανάρχαιου ελληνικού εθίμου που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και διατηρείται αμείωτο ως τις μέρες μας .

Σκοπός του προγράμματος είναι: Να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία των καλάντων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική παράδοση. Να προσεγγίσουν μέσω της τέχνης καλαντιστές άλλων εποχών. Να γνωρίσουν κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Να αναβιώσουν παλιά έθιμα και να καλλιεργήσουν δεξιότητες μέσα από προσωπικές δημιουργίες. Να τραγουδήσουν κάλαντα, να χαρούν, να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν όμορφα στο μουσειακό  χώρο του ΛΕΒ στο περιβάλλον με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.

Βασικός κορμός του προγράμματος, εκτός από το μουσικό μέρος  των καλάντων είναι ο διάσημος πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Τα κάλαντα ή ο τυμπανιστής» (1872). Αρκούσε αυτό το έργο για να αποδοθεί στον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη ο τίτλος «ο ζωγράφος των Χριστουγέννων». Το έργο αυτό,  που προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό,  θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι ξεπερνά την απλή απεικόνιση ενός εθίμου και  έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τους συμβολισμούς του.


card

3. Το  επίκαιρο εκπαιδευτικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο«Πάσχα! Ελλήνων Πάσχα!», που η εφαρμογή του ξεκινά ένα περίπου μήνα πριν το Πάσχα,  είναι τα  παιδιά  να γνωρίσουν, έθιμα και πασχαλινές παραδόσεις της πατρίδας μας, που τηρούνται από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα δίνοντας παράλληλα πλούσια εκπαιδευτικά ερεθίσματα,  βιωματικές εμπειρίες και ψυχαγωγία δομημένα με παιδαγωγικό τρόπο.   Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου θα επιδιώξει για μια ακόμη φορά να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά την ελληνική παράδοση, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την αξία της, καθιστώντας τα αυριανούς συνεχιστές της.  Εκτός από την εκπαιδευτική δομή του προγράμματος μία από τις κύριες δραστηριότητες  του προγράμματος στηρίζεται στο  διάσημο  πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, «Το Ωόν του Πάσχα» (1874-5), αφιερωμένος στην παράδοση του ελληνικού Πάσχα. 

Το κτήριο του Λ.Ε.Β. ΛΕΒ  (Κοραή 79)  στο οποίο λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς μπορεί να δέχεται καθημερινά τάξεις από τις 09:00 έως τις 14:00. Το κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί για τη συμμετοχή του προγράμματος ανέρχεται στη συμβολική τιμή των  2  €.

endrasei

Σας υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τα Ε.Π. φέτος είναι η δεύτερη χρονιά   που  ξεκινήσαμε  εντός του μουσειακού μας χώρου   και δυο νέα εργαστήρια που απευθύνονται σε  παιδιά προσχολικής και πρώτων τάξεων Δημοτικού Σχολείου με στόχο, μέσα από τη δημιουργική επαφή και την εξοικείωση με την καλλιτεχνική διαδικασία, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να συμβάλλουν  στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.  Πιο συγκεκριμένα  υλοποιούμε :

Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή στα  το εργαστήρια του Καραγκιόζη, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα Ε.Π. καθημερινά 09:00 έως τις 14:00,  2421033938  και 6974101096.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share