Κοραή 79, Βόλος

Διάσημοι αμερικανοί μουσικοί επισκέφθηκαν το Λύκειο

IMG_4949

Πολιτιστική επίσκεψη από πολυμελή ομάδα  Αμερικανών ταξιδιωτών, μέλη του Lincoln Center της Ν. Υόρκης, του μεγαλύτερου οργανισμού μουσικής δωματίου των ΗΠΑ είχαμε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Απριλίου 2018,  στο μουσειακό μας χώρο. Η  Chamber Music Society of Lincoln Center,  ο μεγαλύτερος οργανισμός μουσικής δωματίου των ΗΠΑ,  βρέθηκε στο Βόλο και το Πήλιο φιλοξενούμενη από το Επιμελητήριο Μαγνησίας  μαζί με το βραβευμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα Live From Lincoln Center, στην πρώτη του διεθνή παραγωγή προκειμένου σε συνεργασία με την ΕΡΤ να παραχθεί ταινία για τα κονσέρτα που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένους χώρους στη Θεσσαλία. Oι ανωτέρω  επισκέφθηκαν  την Ελλάδα για πρώτη φορά. Πριν έρθουν στο Βόλο έδωσαν συναυλία  στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από παραδοσιακά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

Καταλυτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό έπαιξε ο Έλληνας ομογενής Βάσος Παπαγαπητός, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά πενήντα και πλέον χρόνια στη Νέα Υόρκη, στον χώρο της θεματικής κρουαζιέρας (πολιτιστική και εκπαιδευτική). Οι συναυλίες που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στις Μηλιές του Πηλίου  και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, θα αποτελέσουν τουριστικούς πρεσβευτές της περιοχής στην Αμερική και τον Καναδά. Στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με τον τοπικό μας πολιτισμό επέλεξαν και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι «να διαδοθεί στα πέρατα του κόσμου το προικισμένο σε απαράμιλλες φυσικές ομορφιές τοπίο της Μαγνησίας, αλλά κι ο πολιτισμός και η σπουδαία ιστορία της, προσκαλώντας τους υψηλής στάθμης Αμερικάνους ταξιδιώτες να γνωρίσουν την ανεξερεύνητη Ελλάδα, μέσω της κλασικής μουσικής δωματίου». Στην πολυμελή ομάδα των Αμερικανών που απαρτίζουν την αποστολή και πλαισιώνουν τους διάσημους μουσικούς και το τηλεοπτικό συνεργείο στη Μαγνησία, συμμετείχε ο διάσημος φιλέλληνας καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λούιβιλ στο Κεντάκι, Τζων Χέιλ.

Οι διάσημοι αυτοί ταξιδιώτες συνοδευόμενοι από τον κ. Β. Παπαγαπητό και τη συνεργάτιδά του, δημοσιογράφο  Μ. Μπακλαβά, ήρθαν  στο Λύκειο «απολαμβάνοντας μοναδικές στιγμές» όπως δήλωσαν. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα παλιό αστικό σπίτι του τέλους του 19ου αιώνα, μνημείο αρχιτεκτονικής, να θαυμάσουν τη μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς από την περιοχή μας και να φωτογραφηθούν μαζί με την Αρετή και τη Μαρία, χορεύτριες του ΛΕΒ που ντυμένες με τη φορεσιά του Τρίκερι και του Πηλίου εντυπωσίασαν τους επισκέπτες μας. Στη συνέχεια, απόλαυσαν την ατμόσφαιρα του σπιτιού στο σαλόνι και το οβάλ δωμάτιο, δοκιμάζοντας κεράσματα με γλυκό του κουταλιού, παρασκευασμένο με τις παραδοσιακές σπιτικές συνταγές (σύκο,  πορτοκάλι, και μήλο) και χειροποίητο λικέρ.  Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις προσπάθειές μας για ένταξη του μουσειακού μας χώρου στον πολιτιστικό-τουριστικό χάρτη της πόλης, όπου οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία ν' αποκαλύψουν στοιχεία για την ταυτότητα του τόπου  μας.

 

FacebookTwitterGoogle+Share