Κοραή 79, Βόλος

Έκθεση με παραδοσιακές καλοκαιρινές δημιουργίες δια χειρός του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με την ευκαιρία της λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών

ergastiria1

Ολοκληρώνεται  μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος για τα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β., που και φέτος ήταν μια δημιουργική χρονιά γεμάτη νέες εμπειρίες. Με την ευκαιρία αυτή οργανώνεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση,   με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία,  άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλα με μοντέρνα, που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται  στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Υφαντά και κεντήματα με την τέχνη του λασέ και του μακραμέ σε ποικίλες εφαρμογές, σελιδοδείκτες, διακοσμητικά, τσάντες πλεκτές και υφαντές, κηροπήγια,  μαξιλαράκια, μικρά κοσμήματα, μεταξωτά μαντήλια  και άλλα αξεσουάρ οι  επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να θαυμάσουν όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα και ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό,   που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία  και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Παράλληλα  δίνεται μια  καλή ευκαιρία  για  ευφάνταστα, χρηστικά  και οικονομικά δωράκια με  γεύση καλοκαιριού, αγάπης και προσφοράς, από τις μικρές και μεγαλύτερες κυρίες που δοκιμάζονται στο χώρο αυτό ασκώντας τις δεξιότητές τους στις παραδοσιακές αυτές τέχνες.  Τις τέχνες που συνολικά λειτουργούν στα εξής εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων.

1.Εργαστήριο υφαντικής: Σήμερα η λειτουργία του εργαστηρίου υφαντικής  δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της επαναλειτουργίας του εργαστηρίου αυτού   είναι όχι μόνον η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά  να  ξαναβάλει την ξεχασμένη αυτή τέχνη στην καθημερινότητά μας.   Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους ξαναστημένους  αργαλειούς του εργαστηρίου μας,  προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με  μια καινοτόμα πρόταση  απασχόλησής τους.  Ίσως ακόμη  και επαγγελματική κατάρτιση και διέξοδο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων ακόμη και παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία γύρω από την τέχνη της ύφανσης.

 

2.Εργαστήριο κεντήματος:  Μαζί με την τέχνη του αργαλειού, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου λειτουργεί  και το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο του κεντήματος. Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν  τα σχέδιά τους με θέματα που  ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς,  που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας.

3.Εργαστήρια πλεκτικής και κοπτικής- ραπτικής: τα εργαστήρια αυτά  που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια  στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου α) το εργαστήριο σχεδιασμού ρούχου και ραψίματος  στον τομέα του ενδύματος αλλά και των αξεσουάρ) και β)  της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο αφού είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Μεσοπόλεμο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής έγιναν όμως και πάλι μόδα και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς,  ολοένα και περισσότερο έδαφος.  Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία ενώ παράλληλα διασκεδάζουν.  Ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, στην απραγία της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία.

Για την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση  περιμένουμε τις φίλες και τους φίλους των εργαστηρίων και όσους ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές τέχνες, την Πέμπτη   21 Ιουνίου στις  8  το βράδυ στον κήπο και το μουσειακό χώρο του ΛΕΒ (Κοραή 79).  Η είσοδος είναι ανοικτή για όλους.  Η έκθεση θα  παραμείνει ανοικτή και την Παρασκευή 22 Ιουνίου στις ώρες 10.00-13.30.

 

FacebookTwitterGoogle+Share